Hoppa till sidans innehåll

Hinderbana i Runby...

31 MAR 2018 08:41
Kommunen avser att anlägga en hinderbana utmed Runbyspåret 2,1 km...
  • Uppdaterad: 21 JUN 2018 11:35

Väsby skidklubb har varit tydliga gentemot kommunen att om nu en hinderbana ska byggas i just Runbyspåret får den inte inkräkta på spårläggning och skidåkning vintertid. Idag kan klubben lägga skidspår vid cirka 5-10 cm snö. Om skidspår trampas sönder i högre utsträckning på grund av hinderbanan kommer klubben troligen upphöra med den krävande men samtidigt uppskattade spårningsverksamheten i hela området. Det blir inte längre meningsfullt. Bland annat handlar det om att behålla förståelsen för och skapa intresse för denna idrott, där de flesta utövare självklart tränar året runt. En hinderbana får inte leda till konflikter mellan olika utövare och utövandeformer! Det är nu kommunens ansvar. Skidklubben har skickat synpunkter till kommunen (*).

Installationen av hinder beräknas enligt uppgift kosta drygt en halv miljon kronor.

Kommunen menar på att det ska gynna bland annat spontanidrotten. Om, och hur, anläggningen ska gynna barn- och ungdomar är i skrivande stund osäkert. Detta är en fråga som kommunen själv gärna och ofta ställer till föreningarna! En fördel med en hinderbana kan däremot vara att det lockar till sig fler idrottsutövare under barmarksperioden till Runbyspåret och på så vis skapas en positiv gemenskap. Genom att satsa på befintliga idrottsutövare skapas en grund för ledare och på så vis rekrytering bland yngre. Men, hur resultatet blir återstår att se. All nybyggnation och inflyttning till området har sannolikt större betydelse, liksom hur befintliga idrottsföreningar lyckas attrahera och intressera "nytillkomna tittare". Att ha ett aktivt och vitalt träningsutbud året runt är således betydligt viktigare än en hinderbana. Men det är en aspekt som kommunen lägger på föreningarna, som sagt ofta med tilläggsfrågan; hur många barn och ungdomar har ni...

Idag finns ett mindre utegym vid den västra sidan av Runbyspåret (Apelgrens f.d. handelsträdgård). Här finns plats att utveckla detta och skapa ytterligare en liten entrépunkt till området. Hur kommunen kommer fortskrida med hinderbana, utveckling av utegym etc. återstår att se.

För ytterligare frågor kontakta klubben.

-------------------

(*) Gällande hinderbanan vill Väsby skidklubb bland annat:

  • Få redovisning på plats i spåret och med möjlighet påverka. Det kan tyckas lämpligt att inte bara kommunens konsulter ges denna chans. (Men det beror ju på vilken syn kommunstyret har på den befintliga idrotten).
  • Att kommunen permanent skyltar att skidåkning prioriteras vintertid och att preparerade spår inte ska trampas sönder.
  • Kommunen bör stänga av tillgången till hindren vintertid (olycksrisk såsom halka etc.).
  • Som en följd av hinderbanan att avtalet med kommunen ses över.

Epost: Adressen Gömd
SpårbidragLogga

 

rps-logga

LoggaSweSkiTeam

VSK-Facebook

Väsby Stadslopp, löpning

Postadress:
Väsby SK - Skidor
Box 135
19422 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0707910113
E-post: This is a mailto link

Se all info