Vinter, framtid och miljö !

Vem uppskattar inte att glida fram i ett tyst och friskt vinterlandskap där solen arrangerar ett fantastiskt ljusspel?! Eller där det speciella blå vinterljuset om kvällen ger en hänförande känsla av himlen?! Skidåkning är härligt. Dessutom en klimatsmart och miljövänlig idrott.

Väsby Skidklubb vill förklara vintern för dig! Men vi är också fullt medvetna om de utmaningar som finns för vår sport. Faktum är att klimatprognosen inte ser speciellt positiv ut för skidsporten i hela södra Sverige (SMHI prova själv klimatscenarier). En stor anledning till Väsby Skidklubbs nedgång och svårigheter de gångna två decennierna är uteblivna vintrar med tillräcklig snö och kyla! Så enkelt är det, tyvärr. Samtidigt så ser vi hur populariteten har stigit, inte minst bland motionärer, och suget efter skidåkning är enormt.

Men hur ska nu en anrik förening som Väsby Skidklubb förhålla sig till klimatförändringen och de allt varmare vintrarna? (Läs klimatforskarnas egna fakta hos SMHI - Snötäckets utbredning och varaktighet). Är det överhuvudtaget meningsfullt att driva en skidklubb när såväl snö som tjäle riskerar att utebli i relativt nära framtid?

Svaret är Ja! I grunden därför att vi vill fortsätta träna, tävla och ha kul! Och även om vi älskar vintern, snön och all trevlig verksamhet som den möjliggör, älskar vi lika mycket positiv härlig idrott, året runt! Och vi skidåkare är, just det, fantastiska idrottare!

Vi vill vinna! Så vi strävar som vanligt efter att förbättra oss, lösa problem, anpassa oss och utveckla våra metoder, sinnen och i slutändan verksamheten:

1. Utveckla barmarksträningen. Utveckla samarbetet med andra idrotter.
  2. Vara snabba att lägga skidspår då snön väl kommer.
  3. Vi söker aktivt bidra till minskad negativ påverkan på vår miljö. Vi uppmanar dig att ta del av följande länkar i tur och ordning (skulle länken inte fungera går det garanterat att hitta den genom att googla):

1. Protect Our Winter.org  -  Vad gör skidåkande vintervänner?
  2. Klimatkompensering  -  Är det meningsfullt?
  3. Kolla in följande exempel på hur Du kan bidra:

a) CarboTax.org

b) ZeroMission.se

c) U&We

Vad gör andra idrottsföreningar i klimatfrågan? Då det inte handlar om byggnader och energi! Läs om...

Lidingöloppet som ägs och drivs av två idrottsföreningar

Skärmflygare - Klubben Fenix klimatpolicy här

Ridsporten - Lövsta future challenge