Hoppa till sidans innehåll

Väsby Skidklubb uppskattar kommunens tydliggörande

10 DEC 2017 00:00
Väsby Skidklubb tackar Upplands Väsby kommun för tydliggörandet...
  • Uppdaterad: 21 JUN 2018 11:35

...angående elljusspåren och övriga preparerade skidspår vintertid.

UV-kommun tydliggör att skidspår skall få finnas / prepareras och respekteras

Läs insändare samt kommunens svar (Mats Grufman, Kultur&Fritid, Upplands Väsby kommun) i bilden ovan.

Organiserad skidåkning har funnits i Upplands Väsby sedan kommunen bildades som litet stationssamhälle! Sedan 1950-60-talet bedrivs denna organiserade idrott vintertid främst i Runby. Faktum är att just skidåkning var en bidragande orsak till att elljusspåren i Runby överhuvudtaget kom till i början på 1970-talet i en dåtida friluftslivssatsning tillsammans med Naturvårdsverket.

Idag samarbetar klubben bland annat med skolan och möjliggör för hundratals barn och ungdomar att varje år få prova skidor - kanske för första gången i sitt liv! En positiv och rolig vinterupplevelse, helt enkelt. Vidare, Väsby Skidklubb tar mycket seriöst på frågan att skapa närvaro och trygghet i och kring spåren - året runt! Vi har genom åren gjort mängder av arbete externt och drivit på för olika lösningar och inkommit med förslag.

De senaste fem åren har klubben vidtagit en rad åtgärder internt och är idag förhoppningsvis på god väg att verkligen fånga upp den motionsvåg som funnits länge i valda delar av Stockholm (t.ex. innanför tullarna)... Det handlar om träget arbete och att ha en god dialog med till exempel kommunen. Det kan gå fort att riva ner något som byggts upp under generationer! Tack vare eldsjälar och skickliga skidåkare sedan 40 år så har Väsby Skidklubb överlevt och horisonten ljusnar, trots brist på snö. För, som det heter, "är det inte snö så så kör vi barmarksträning - så har det ju alltid varit".

När sedan snön kommer så är intresset för skidåkning häpnandsväckande! Antalet besökare i spåren tiofaldigas och människor som har svårt att motionera på andra sätt nyttjar snön för en hälsobringande tur. Kommunens nya rundspår (förlängningen av elljusspåret till Kairo) innebär ett unikt långt elljusbelyst motionsspår i Stockholm! Att erbjuda skidåkning här när så är möjligt är alltså oerhört positivt för kommunen och inget som bara gagnar en liten skara. 

Kommunens svar är alltså viktigt! Väsby Skidklubb är inget egotrippat gäng som skyfflar alla andra åt sidan. Tvärtom! Däremot innebär spårprepareringen att utrymme krävs i sidled för att på ett säkert sätt kunna lägga skidspår, som exemplifieras av bilden nedan. Vi använder olika redskap beroende på plats och förhållanden! Och självklart ska man inte rida, cykla eller gå i skidspår!

Snösamlaren - retusch

Vintern 2016-2017 utprovade och införskaffade klubben en så kallad snösamlare. Den har använts med framgång i elljuspåren. Här syns den på ängsmark.

Bo Schmidt är varmt välkommen att kontakta Väsby Skidklubb så kan vi berätta mer om verksamheten.


Epost: Adressen Gömd
POW logo

SpårbidragLogga

 

rps-logga

LoggaSweSkiTeam

VSK-Facebook

Väsby Stadslopp, löpning

Postadress:
Väsby SK - Skidor
Box 135
19422 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0707910113
E-post: This is a mailto link

Se all info