Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hans Bärring Väsby-Rimbo 16 mar 2013

Safari på Roslagsskare

17 MAR 2013 00:00
En berättelse från vår skidtur mellan Väsby och Rimbo...
  • Skapad: 17 MAR 2013 00:00

Själva idéen att från Upplands Väsby skida till Rimbo dök upp i början av mars. Helt enkelt klassiskt att följa sänkorna i det gamla skärgårdslandskapet och skidsurfa i fäders spår. Denna gång inte i Dalarna utan här i Uppland! På vårvintern är det lätt att med tanken leka att de vita fälten mellan skogsholmarna är sjöis.

Efter ännu ett framgångsrikt Vasalopp kunde Carlsson eposta en "blixtinkallelse" med färdväg utlagd m h a GPS. För en "Roslagscyklist" skulle det bli spännande att få ett nytt perspektiv och som "papperskartmarodör" införskaffades några kartor. Många trötta stunder har tillverkats däruppe längs de asfalterade småvägarna, men nu skulle perspektivet bli ett annat!

Lördagen den 16 mars klockan 09.00 samlades Holmgren, Hellström, Bärring och Carlsson och så givetvis "Nestor", Leverin, vid Vikskolans parkering. Förhållandena var drömlika. Ett starkt högtryck hade dominerat länge och skapat en hårdfrusen skare. Nestor kom gåendes till samlingsplatsen med skidorna i hand och undertecknad var tvungen att tuta på den gamla renen för att han överhuvudtaget skulle ägna en tanke om mannen bakom ratten. Det bådade gått. Nestor hade låst sitt fokus på uppgiften och tävlingsränderna lös som vanligt i solen på honom. Strax senare vid parkeringen röjde han sig "bara varit iväg och känt på föret lite"... Innan vi övriga...

Smack på med skidorna. Carlsson tog kommandot, riktning utöver Kyrkviken vid Fysingen. Vi höll oss hela tiden nära den östra stranden och vid Harg vek vi av och tog oss ut på fälten kring Hargsån. Fantastisk skidåkning bjöds. Några diken och staket passerades men allt flöt på med otroligt flyt. Helt enkelt fantastiska förhållanden.

På skidor mot Rimbo


Framme vid Sälna tittade en granne ut och frågade muntert: -Är ni på väg till Rimbo? -Jajemen, ska du med? -Nä, jag har inte skidorna hemma... Skidglädjen lös om oss, men kunde karn läsa vår lycka och måldestination i våra pannben? Nåväl, vi var inte ensamma om att känna dragning till de skarbelagda gamla färdvägarna i detta vackra landskap. Vi gled trivsamt vidare på skaren, stakning och skejtning i olika stilar men i ganska lugnt tempo. Det var en ren njutning att surfa fram över fälten. Vi skulle rasta uppe i Markim, i Bobacken där Holger håller till.

Ja, några ord om "tempot"... I motljuset rök det om andedräkten... men det var mest för att det var perfekta förhållanden och kallt, inte för att vi tog i speciellt mycket... Hellström och Nestor ville gärna turas om därframme i täten. Vi andra knäckte skämt i lä bakom drabanterna på sin väg mot Öst... Nestor hade ingen ryggsäck, han skulle väl ta vatten i Nådendal först på sin jakt efter en årgångsvodka i Karelen... Undertecknad kom hela tiden efter av någon anledning... antingen tjorvade han med sin kamera, eller så satt han upphäktad på något gärdsgårdsliknande staket..., eller muddrade snövallarna i något krondike där övriga snyggt passerat... Vid ett krondike for Nestor ner och upp som om han varit springpojke i hela sitt liv. Vig som en katt.

Holger var inte hemma då vi knackade på. Men Nestor kunde med telefonens hjälp skrämma ut den gamla bonnlurken från sin åkerholme. Han dök upp bakom en åkerhöjd, vandrandes över skaren. Vätska fylldes på och kursen lades ut mot Orkesta. Fina trakter må man säga och vackra gårdar. Vi kollade på spår i snön och njöt stort av utsikten där vi surfade fram. Inget avtryck efter gråben eller den stora ludna lekatten, bara stora hundar och små katter. Notabelt dock var flera par med sångsvan, även gäss. Flyttfåglarna hade kommit, trots de senaste dagarnas bitande kyla.

Fantastiskt vacker och njutbar dag och vad roligt och spännande att få några nya perspektiv. Väl framme i Rimbo tar vi in på badet och bastar av oss innan buss mot Stockholm. Vid Gillingebanan hämtar Carlssons fru, Anette, oss med bil, tusen tack!

 

Framme i Rimbo

 

Fler bilder finns här...

 

//Hans Bärring
POW logo

SpårbidragLogga

 

rps-logga

LoggaSweSkiTeam

VSK-Facebook

Väsby Stadslopp, löpning

Postadress:
Väsby SK - Skidor
Box 135
19422 Upplands Väsby

Kontakt:
Tel: 0707910113
E-post: This is a mailto link

Se all info